Kreditupplysning

Dela

När du tar ett lån måste alltid en kreditupplysning göras, oavsett om det gäller ett privatlån, ett bolån eller ett sms lån. Många tror att ett sms lån utan UC är detsamma som ett sms lån utan kreditupplysning, men så är det naturligtvis inte. Kreditupplysningen ligger nämligen till grund för den obligatoriska kreditprövningen som alltid måste göras i samband med ett lån. Det är på detta vis som långivaren kan avgöra om du är en lämplig lånekandidat eller ej.

Men vet du egentligen vilken information som långivaren kan ta del av i samband med kreditupplysningen? I denna artikel ska vi titta närmare på just det. Kanske kan du på så vis få lite bättre koll på din kreditvärdighet och vad som påverkar den.

Detta finns med i kreditupplysningen

Det finns en hel del information i en kreditupplysning och vi har valt att gå igenom de faktorer som främst påverkar beslutet om lån.

Inkomst och anställning

Självklart finns information om din inkomst med i kreditupplysningen. Hur mycket pengar du tjänar är ju trots allt en viktig faktor om du är ute efter att låna pengar. Det brukar också stå om du har en fast anställning i dagsläget eller inte. När man tittar på inkomsten i kreditupplysningen så är det oftast din senast deklarerade inkomst som syns. Det är med andra ord inte den inkomst du har just idag. Dock kan din nuvarande lön stå med om du har ett jobb där din lön är listad i ett statligt register.

Om långivaren endast kan se din senast deklarerade inkomst innebär detta att du antingen kan tjäna mer eller mindre i dagsläget. Tjänar du mindre kanske du bör hålla dig borta ifrån att låna och tjänar du mer kan du understryka detta med hjälp av relevanta dokument.

Övriga lån och krediter

Det finns även information om dina övriga lån och krediter eftersom dessa trots allt påverkar dina utgifter. Ju större utgifter du har, desto mindre blir din disponibla inkomst (det vill säga den inkomst du ”får över” varje månad) och det är trots allt den som kommer användas för att återbetala lånet. Har du inga andra lån eller krediter kommer detta naturligtvis göra din betalningsförmåga bättre och därmed kan dina chanser att få lån öka.

Betalningsanmärkningar och skulder

Självklart finns även information om eventuella betalningsanmärkningar och skulder med i kreditupplysningen. När det gäller betalningsanmärkningar brukar det sällan vara ett problem att ta ett sms lån. Detta eftersom smslångivare hellre väljer att titta på kundens nuvarande ekonomi. Däremot kan det vara svårare att få ett större privatlån.

Har du skulder hos kronofogden kommer det vara i princip omöjligt för dig att ta ett lån, oavsett om det rör sig om mindre belopp.

Övrig information i kreditupplysningen

  • Information om din civilstatus, det vill säga om du är singel, sambo eller gift.
  • Information om hur många medlemmar som finns i ditt hushåll.
  • Information om tidigare förfrågningar.
  • Information om du äger fastigheter och hur högt värderade dessa är.